18.2.2016

Albergan kartano

Albergan kartano tunnetaan myös nimellä Sokerilinna. Nimitys ei tule kuitenkaan ihanan vaaleanpunaisen sävyn ja kuutiomaisen rakentamisen vuoksi, vaan päärakennus on osin rakennettu sokerilaatikoiden puutavarasta. Kartano onkin ensimmäisiä sementtilaastilla rapattuja yksityistaloja, jotta se muistuttaisi arvokkaampaa kivitaloa. Kartano on rakennettu kesähuvilaksi Töölön sokeritehtaan omistajalle Feodor Kiseleffille ja sen on suunnitellut tiettävästi Frans Ludvig Calonius. Albergan vanhassa päärakennuksessa asui 1900-luvun vaihteessa myös taiteilija Akseli Gallen-Kallela. Gallen-Kallelan vaimo Mary oli Kiseleffin lesken Amalian sisarentytär.


Kartanoa on uhannut purkutuomio 1980-luvulla mutta onneksi asukkaiden vastustus kaatoi hankkeen ja mekin pääsemme tuolla juhlimaan häitämme. Kartanon omistaa nykyään Espoon kaupunki, joka myös vastasi restauroinnista ja kunnostuksesta.


Jokaisessa oikeassa kartanossa asuu myös kummitus ja huhujen mukaan Albergan kartanossa niitä asustelee kaksi. Kellarissa viihtyvä Musta Rouva eli itse rouva Amalia Kiseleff ja yläkerran Valkea Rouva, joka on Mustan Rouvan sisko Emilia Ehrtsröm. Lapsettomaksi jäänyt Amalia sai sisarensa lapset kotiinsa, ja lasten oma äiti jäi sivuosaan taloudellisten ongelmien vuoksi. Mahdollisesti katumus ja huono omatunto sisarensa kohtalosta kalvaa kellareissa levottomasti vaeltavaa ja äkeää mustiin pukeutunutta Amaliaa. Sisarten väleissä lienee ollut myös kitkaa ja katkeruutta, mikä saattaa selittää kummittelun sekä Amalian synkkyyden.

Lähde: http://elakooneilinen.blogspot.fi/2013/09/elamaa-albergan-kartanossa.html & http://www.espoonkaupunginmuseo.fi/materiaalit/muut_aineistot/museot/verkko/aikamatka/ala_kartanot.html & http://www.lepuski.fi/Joulun_viettoa_23122013.html

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti saat laitettua myöhemmin kuvia juhlista sisätiloissa :) Me asutaan ihan tuossa lähellä ja monesti olen kävellyt kartanon ohi, mutta ikinä en ole nähnyt, miltä se näyttää sisältä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti otetaan sisältä kuvia ja niistä jotain tänne julkaisen :)

      Poista