29.1.2016

Uskomuksia ja perinteitä, part 1.

Tällä viikolla keskustelimme kaasojeni kanssa uskomuksista ja miten taata hyvä avioliitto. Ehkä näillä opeilla mekin onnistumme.Sormuksiin liittyy monta uskomusta. Sormuksen tulisi kustantaa vähintää sulhasen kuukausipalkan verran. Helmi sormuksessa tuo huonoa onnea, koska helmen muoto viittaa kyyneliin. Safiiri puolestaan merkitsee avio-onnea ja akvamariini avioharmoniaa ja sen käytön on sanottu tuovan pitkän avioliiton. Sormusta pidetään nimettömässä, sillä sieltä uskotaan olevan suora yhteys rakkauden symboliin eli sydämeen.Kirkossa mies seisoo oikealla puolella siksi, että ennen miehet pitivät puukkoa ja tikaria oikealla puolella ja näin estettiin niitten sotkeutuminen morsiamen vaatteisiin. Aikanaan morsiammen isä kuljetti morsiamen kuin sika säkissä, ettei sulhanen karkaisi morsiamen nähtyään. Morsiamen huntu oli keltaista paksua kangasta, jonka läpi ei näkynyt. Onneksi hunnun tyyli on muuttunut tuosta. Riisin heitto symbolisoi rikkautta ja hedelmällisyyttä. Aiemmin heitettiin viljaa, mikä puolestaan takaa lapsionnen ja helpon raskauden.Polttarit juontavat juurensa spartalaisten sotilaiden juhlasta, missä he riehakkaasti juhlivat poikamiespäiviensä päättymistä. Perinteisesti naiselle järjestettiin polttarit, jos morsiamen isä ei hyväksynyt liittoa ja kieltäytyi antamasta tyttärelleen kapioita. Kylän muut rouvat ja neidit järjestivät morsiamelle pienen juhlan, jonka aikana annettiin lahjoja korvaamaan puuttuvia tarpeita. Myös ennen häitä siskot ja ystävät pesivät morsiamen suolalla ja jauholla, jotta menneisyys häviäisi ja hän olisi valmis uuteen elämään.Sääkin voi vaikuttaa naimaonneen. Sateinen sää saattaa enteillä synkkää liittoa tai sade poistaa pahoja henkiä morsiamelta, kun hänen jalanjälkensä kirkkoon mennessä häviävät. Hindulaiset ja suomalaiset uskovat että sade tuo onnea.Mitä uskomuksia olette kuulleet ja aiotteko joitain perinteitä noudattaa?

2 kommenttia:

  1. Tämä "Kirkossa mies seisoo oikealla puolella siksi, että ennen miehet pitivät puukkoa ja tikaria oikealla puolella ja näin estettiin niitten sotkeutuminen morsiamen vaatteisiin. " oli ihan uutta tietoa! En ole koskaan tiennyt mistä tämä puolien määräys johtuu. Vau, kaikkea sitä oppiikin :). Meillä perinteitä ja uskomuksia ei erikoisemmin noudatettu hääpäivänä (tai sitä ennenkään) eikä niihin kiinnitetty huomiota. Aika moni morsian kuitenkin vielä nykyäänkin tahtoo tiukasti pitää kiinni erilaisista perinteistä ja uskomuksista. Minusta tärkeintä on, että asiat hoidetaan niin että ne tuntuvat itsestä hyvältä, eikä jälkeenpäin jää "olisi pitänyt sekin tehdä niin" ajatuksia mieleen :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös minulle tuo oli uutta tietoa. Omannäköistähän tuon kaiken tulee olla, on kyse sitten perinteiden noudatamisesta tai musiikin valinnasta.

      Poista